Hatay

Hatay is het geboorteland van Mustafa. Hatay is de meest zuidelijke provincie van Turkije en heeft een heerlijk mild klimaat. De gerechten van Foodtruck Parrok zijn gebaseerd op Hatay.

Antioche

De historie van Hatay gaat terug tot de romeinse tijd, waar de stad Antioche een grote rol speelde. In de huidige hoofdstad Antakya is het hartje zomer bijna 40 C, we hebben s’winters nooit sneeuw (misschien eens in de dertig jaar heel klein beetje).

De mensen zijn heel warm en vriendelijk. De culinaire authentieke keuken is beroemd in heel Turkije:

  • Op veel plaatsen groeien Olijfbomen, dit zijn vooral eigen gaarden. Men maakt zelf de pure olijfolie, deze is niet bitter. We noemen deze olijfolie het vloeibare goud.
  • Meze: de keuken staat bekend om de vele koude en warme Tapa’s
  • Verrukkelijke desserts

Hatay is altijd een smeltkroes van volkeren en religies geweest. In dit multiculturele land wordt geen verschil tussen mensen gemaakt, men leeft al duizenden jaren onder elkaar zonder problemen. De bevolking bestaat uit alevieten, arabieren, soennieten, christenen en nog veel meer. Moskee en kerk staan naast elkaar, op vrijdag hoor je de oproep tot gebed in de moskee en zondag’s word er in de kerk gezongen.

Hatay is een vruchtbaar land:

  • Er groeit veel fruit: citrus vruchten zoals mandarijn, sinas, citroen etc.
  • Ook Granaat appels en pinda’s groeien er.
  • Tarwe is het hoofdbestanddeel van bakbloem, voor het maken van vele gerechten.
  • Zonnebloemen
  • heel veel groente
  • kruiden (belangrijk voor het vlees)

Men weet hier wat ze met vlees moeten doen, vlees zoals  kalf, rund, lams en geit. De specialiteiten van de streek Hatay zijn de vlees gerechten, beroemd in heel Turkije. Denk bijvoorbeeld aan het lekkere Adana kebab.

City of gastronomy

Hatay is beroemd om zijn lekkere eten. In de gerechten wordt de turkse en arabische geschiedenis van de inwoners weerspiegeld. Hatay is door de UNESCO Creative Cities Network benoemd tot “city of gastronomy”.

Bulgarije en Turkije

Sinds het Ottomaanse Rijk zijn de smaken van Bulgarije en Turkije verenigd in de keuken. Mustafa en Albena hebben dit samengebracht in hun heerlijke recepten.

In de gele truck worden de oude en moderne technieken gecombineerd, zoals dit ook in Hatay tegenwoordig gebeurd: we hebben een prachtige grill en Turkse oven.

Vijgenboom